Popcorn sa pripravuje zahrievaním zrniek kukurice, čo spôsobí ich puknutie. Vo vnútri je určitá vlhkosť, ktorá sa zmení na paru a jej tlak zrnko roztrhne. Po otvorení, zrnko rýchlo chladne. Štruktúra škrobu, ktorý zrnko obsahuje, sa zmení na penovitú, zrnko sa „prevráti naruby“ a dostane charakteristický tvar. To, že popcorn nemusíme ani hrýzť a sám sa nám topí na jazyku, majú na svedomí enzýmy obsiahnuté v slinách, ktoré popcorn ihneď natrávia. Podobný proces sa deje aj v žalúdku.
Ha! Tak a teraz utekaj robiť múdreho na prestávke 🙂 Koľko vedy okolo toho a pri tom je to jeden blbý „puk“ v mikre. Takisto ako jeden „puk“ v gatiach a koľko je okolo toho potom vedy naokolo..
httpv://www.youtube.com/watch?v=CXDstfD9eJ0